Dansk design fra tanke til handling

HM57-original

Introduktionen af Helge Møllers taburetbord går i første omgang tilbage til forsommeren 2014. Her blev en hyggelig snak hos frisøren startskuddet til et blomstrende samarbejde mellem designerens datter og en designentusiast.

Et samarbejde, der udsprang af en fælles begejstring for det unikke hjørneformede designmøbel, som Helge Møller tegnede og producerede i 1957. Dansk design med ét eneste formål: At være multifunktionelt i familiens beskedne, krogede køkken.

Det aldrende, rustikke taburetbord ejer sjæl og besidder i dag en perfekt balance mellem funktion og stilrent design. Taburetbordet rummer uanede muligheder.

Placér det i køkkenet til den uventede gæst, i dagligstuen som bord ved siden af lænestolen eller i loungeområdet til kolde drinks.

De talrige farver i kombination med sort kan både provokere og indbyde til leg – samt indgå i en mere afdæmpet boligindretning, hvor den olierede naturtro overflade skaber liv.

helgemoeller-historie

Snedkermester Helge Møller

Historien bag taburetbordet går som sagt tilbage til 1957, men historien om designeren går endnu længere tilbage. Helge Møller blev født i december 1919 og boede på Lolland med en barndom præget af landbrug.At luge roer var dog det værste, og som 15-årig fik han lov til at komme i lære hos Snedkermester Chr. Larsen i Øster Toreby. Således blev Helge udlært håndværker og arbejdede i kort tid som svend.

Da krigen kom, var det svært at finde arbejde. I denne tid valgte Helge at tage på Håndværkerhøjskole i Ollerup, Fyn, og dernæst på skole i Haslev. I slutningen af krigstiden lykkedes det ham at finde arbejde på et værksted.

Mødet med sin udkårne

En søndag på en smuk cykeltur traf Helge sin udkårne, der var ung pige på byens sukkerfabrik. Sammen valgte de at flytte til hendes hjemby, Slagelse, hvor Helge fik arbejde på møbelfabrikken Jofa. I mellemtiden (efter krigen) videreuddannede han sig på Teknologisk Institut i København.

I 1948 blev de gift, og året efter købte de en gammel tømrervirksomhed, hvor Helge startede sin drøm – sit snedkeri i Slagelse.

Helge Møller tog sit arbejde seriøst og fremstillede fortrinsvist sofaborde og kalenderklodser til Maylands kalender. Det lille snedkerværksted havde sin storhedstid i 60’erne.

Unikt design til familiens køkken

Tilblivelsen af det praktiske taburetbord tog udgangspunkt i Helges eget køkken. Familiekøkkenet var forholdsvis småt og fyldt med upraktiske hjørner, der gjorde rummet umuligt at møblere.
Helge tegnede selv alle sine møbler og tegnede derfor også denne trekantede taburet, der kun blev fremstillet til privat brug. Taburetbordets mange muligheder betød, at Helge kunne opstille flere af dem som en stabel i et hjørne, hvor de kun optog meget lidt plads.

Idéen udsprang således af et klassisk dilemma: Hvordan udnytter man familiens foretrukne rum bedst muligt?

I 2016 har Helge Møllers datter foranlediget, at taburetbordet er sat i produktion på Orebo i Stenlille. Et danskproduceret design, der fortjener folkelig anerkendelse.